Pláč svatého Šebestiána

Česko, 2019, 88 min

Režie: Milan Cyroň, Tomáš Uher
Scénář: Milan Cyroň, Tomáš Uher
Hrají: Ondřej Malý, Matouš Ruml, Pavla Dostálová, Kamila Janovičová, Filip Kaňkovský, Bořek Joura, Jiří Kohout, Zdeněk Julina, Martin Sítek, Zdeněk Vévoda, Viktor Zavadil, Tereza Rumlová, Jiří Básnička

Premiéra: 5. 10. 2019
Distributor: Cinéma Cuvée

Synopse: Pláč svatého Šebestiána je historickým dramatem s baladickými rysy. Jde o fiktivní příběh, který je však rámován skutečnými historickými událostmi. Odehrává se na území Svaté říše římské v době velké morové rány, tedy přibližně roku 1348. Východiskem filmu jsou projevy násilí vůči židovskému obyvatelstvu středoevropských a západoevropských zemí, k němuž v době šíření moru docházelo. Židé v kulturních představách Evropanů již desetiletí předtím čelili obviněním z trávení studen a dalších sabotáží křesťanského obyvatelstva. Právě ve strachu před morem byli židé, zejména na území Německa a Francie, identifikováni jako původci smrtící nákazy a často v pogromech hromadně zabíjeni.

Trailer:

Recenze a rozhovory

Pláč svatého Šebestiána

Černobílá atmosféře docela pomohla, byť se nepodařilo naplno přesunout do středověku. Z části i proto, že všichni jsou pořád dost čistí.

Obžerství, krutost. Pláč svatého Šebestiána má víc ambicí než umu

Každý by chtěl natočit Marketu Lazarovou nebo Údolí včel, ale každý není František Vláčil.